Újdonság az Audiról
2017.08.14.

Az Audi negyedik győzelmét ünnepelte a Spa-i 24 órás versenyen

A Spa-i 24 órás versenyek történetének egyik legizgalmasabb küzdelmét követően az Audi megszerezte negyedik győzelmét a világ legnagyobb GT3-as megbízhatósági versenyén.
24h

A Spa-i 24 órás versenyek történetének egyik legizgalmasabb küzdelmét követően az Audi megszerezte negyedik győzelmét a világ legnagyobb GT3-as megbízhatósági versenyén. 3 824 kilométer után a Jules Gounon/Christopher Haase/Markus Winkelhock alkotta csapatot 11, 862 másodperces előnnyel intették le az első helyen. Egy nagyon kiegyenlített versenyen négy márka küzdött a végsőkig és foglalta el végül az első négy pozíció valamelyikét.

Az Audi Sport Team Saintéloc az Audi Sport ügyfélprogram keretében az első gyári támogatású versenyén meggyőző teljesítményt nyújtott. A világ legkeményebb GT3-as versenyén a 25-ös rajtszámú Audi R8 LMS hibátlanul teljesített, pilótáinak sikerült minden problémás helyzettől távol tartani magukat és büntetés nélkül befejezni a versenyt. A verseny utolsó előtti órájában Christopher Haase több körön keresztül követte az élen haladó Raffaele Marciellot, amikor az olasz kiment a boxba. Az ő utolsó kiállását illetve a riválisok boxlátogatásait követően a 29 éves Audi Sport pilóta az élre állt és első győzelmét ünnepelhette a belga pályán. A Franciaország déli részéről származó Jules Gounon számára ez az első diadal ezen a versenyen és az első győzelem az Audi színeiben. Markus Winkelhock 2014-ben már egyszer győztesként ünnepelhetett az Ardennekben zajló legendás versenyen. Ezen kívül ez volt a 37 éves profi versenyző második 24 órás diadala az idei szezonban, miután májusban a Nürburgringen segítette győzelemre csapatát. A Saintéloc Racing csapatát 2004-ben megalapító Sébastien Chetail és alakulata a csapat történetének első 24 órás versenyen aratott győzelmét ünnepelhette Spa-ban.

„Őszintén gratulálok a győztes pilótáknak és a csapatnak kimagasló teljesítményükhöz.” – nyilatkozta Chris Reinke, az Audi Sport customer racing vezetője. „Ez a 24 órás Spa-i verseny különösen kemény küzdelmet hozott, legfőképpen az igen kiegyenlített teljesítményeknek köszönhetően. A Stéphane Ratel Organization és Claude Surmont olyan kiegyenlített pályát alkottak, amilyen még azelőtt sosem volt. Ez minden csapat számára komoly munkát jelentett, hiszen egyikük sem tudta igazán meghatározni a versenyt. Amit a hétvégén láttunk, az tökéletes reklám volt a GT3 számára.”

A verseny előtti favoritok között szerepelt két másik, Audi R8 LMS versenyautóval induló csapat is. Az Audi Sport Team WRT hazai pályán három különböző pilótahármassal is vezetett a verseny során. Három óra után a Marcel Fässler/André Lotterer/Dries Vanthoor vezette 5-ös rajtszámú autó az élen állt, amikor szombat éjszaka egy sérült fékbetét nem tervezett kiállásra kényszerítette a csapatot. A 45. helyről sikerült ezután felkapaszkodniuk a 11. pozícióba. Kilenc óra verseny után a 2-es számú autó a Christopher Mies/Connor De Phillippi/Frédéric Vervisch hármassal a volánnál vezette a mezőnyt. Azonban a kiálláskor elvesztett idő és a biztonsági autó bejövetelekor elfoglalt szerencsétlen pozíció miatt végül az ötödik helyen ért célba a csapat. Őket követte az Antonio García/Nico Müller/René Rast pilótákkal rajthoz álló 1-es rajtszámú autó. Ők egy ideig szintén az élen haladtak, de a két begyűjtött büntetés sok idejébe került a három profi versenyzőnek.

A végén még egy negyedik Audi R8 LMS is befért a legjobb tíz helyezett közé. A Pierre Kaffer/Kelvin van der Linde/Frank Stippler hármassal felálló prágai Audi Sport Team I.S.R. végül a kilencedik helyen ért célba. A Saintéloc Racing három másik, Audi R8 LMS autóval versenyző privát pilótája - Fred Bouvy/Christian Kelders/Marc Rostan – negyedikként végzett az AM kategóriában, összesítésben pedig a 27. pozíciót szerezték meg.