Miskolc Autó Hírek

Az Audi már ma formálja a holnap világát. Progresszív technológiával, szenvedélyes kreativitással és új közösségi gondolatokkal. Fedezze fel Audi modelljeink sokszínűségét!

  1. Hírek
  2. Audi RS Q e-tron 2024 – Innovatív prototípus sok új részlettel
2023.12.15.
Újdonság az Auditól

Audi RS Q e-tron 2024 – Innovatív prototípus sok új részlettel

Továbbra is folyamatosan fejleszti RS Q e-tron versenyautóját az Audi: harmadik Dakar Rali bevetése előtt több területen is módosul a nagyfeszültségű akkumulátorral és energiaátalakítóval működő, jövőbemutató elektromos hajtásrendszerrel készült rali-prototípus. Az Audi pilóták és navigátorok Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger és Carlos Sainz/Lucas Cruz alkotta csapata így 2024 januárban számos részletfejlesztés előnyeit élvezheti majd. Az új ötletek révén az RS Q e-tron biztonságosabbá, megbízhatóbbá, kényelmesebbé és némileg könnyebbé is vált, a szerelőcsapat számára pedig rövidült a karbantartás időigénye.

Audi RS Q e-tron 2024

2024 januárban az Audi immár harmadik alkalommal áll rajthoz alacsony károsanyag-kibocsátású járművével a világ legkeményebb sivatagi raliján. „Pilótáink és navigátoraink 2022 óta hat Dakar Rali szakaszgyőzelemmel és további huszonkét, napon belüli dobogós eredménnyel mutatták meg, alapvetően mire képes az RS Q e-tron” – emelte ki Rolf Michl, az Audi versenyigazgatója. „Jelen feladatunk, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtva az első helyezésekért küzdhessünk.” Az Audi Sport az eddigi szereplést elemezve meghatározta a gyenge pontokat, és egyértelmű prioritásokat tűzött ki a további fejlődésre. Dr. Leonardo Pascali, a projekt új műszaki vezetője a nyár eleje óta öt fő témakörre összpontosít fejlesztőcsapatával.


Biztonság – tovább emelve az eleve magas színvonalat

Stéphane Peterhansel és Carlos Sainz Dakar Ralin bekövetkezett balesetei arra késztették az Audit, hogy még tovább növelje a biztonságot. „Az volt a célunk, hogy mérsékeljük a nagy ugratók utáni földet éréskor adódó maximális függőleges lassulást” – mutatott rá Dr. Leonardo Pascali. A rugók, lengéscsillapítók és a felfüggesztések határolóütközőin végzett munkájukkal a mérnökök kedvezőbben alakíthatták a terhelés egy részének időbeli eloszlását, az autó általános teljesítménye szempontjából is meghatározó, optimális működést téve lehetővé a teljes futómű számára. Szintén nagyban hozzájárul ehhez az ülések új habtöltete, amely szélesebb időtartományra segít elosztani a vezetőt és a navigátort érő behatásokat, így mérsékelve a terhelési csúcsokat. A fejlesztők itt célzottan a habtöltetek merevségére és geometriájára összpontosítottak, amely során a vezetőtér hőmérsékletének a hab merevségére kifejtett hatását is tekintetbe vették. A biztonságért felelős szakemberek a bennülők olyan kemény frontális földet érések alatti védelmét is szem előtt tartották, amilyen például Carlos Sainz a 2023-as Dakar Ralin bekövetkezett, borulással végződött második balesete során fordult elő. A vázszerkezet első végén kialakított szénszálerősítésű műanyag (CFRP) ütközőboksz hosszabb lett, ám a terepen oly fontos első terepszög korlátozása nélkül. Az új konstrukció a korábbiaknál hatékonyabban nyeli el az ilyen balesetek során fellépő energiákat.


Megbízhatóság – átgondolt részletek a nagy egész szolgálatában

Az Audi RS Q e-tron a legnehezebb körülmények között is igen megbízható versenyautónak bizonyult. 2022-es első Dakar-bevetése alkalmával mindhárom példánya célba ért, de annak sem műszaki, hanem balesetből származó okai voltak, hogy 2023-ban a háromból két autó nem hajthatott át a célvonalon. Mivel a komplex hajtástechnika mára alapvetően kiforrottnak tekinthető, az Audi Sport szakemberei immár a részletekre koncentrálhattak a megbízhatóság terén. Eddig a bejutó kövek könnyen beszorulhattak a keréktárcsa, a féktárcsa és a függőcsap közé, olykor jelentős károkat okozva és többször is időigényes kerékcseréhez vezetve. A függőcsap új rögzítőelemei most nagyobb távolságokat tesznek lehetővé az egyes elemek között, a kövek így könnyebben távozhatnak. Az Audi Sport emellett robusztusabb keréktárcsákat is alkalmaz, de stabilabb oldalfalaikkal az egységes beszállító BF Goodrich új generációs gumiabroncsai is ellenálóbbakká váltak.


Kényelem – hatékonyabb szigetelés a fokozott összpontosítás szolgálatában

Az Audi különösen tapasztalt, gyakorlott és nagy teljesítőképességű pilóták és navigátorok alkotta versenyzőpárosok csapatával rendelkezik, akik igencsak megerőltető munkájának további könnyítése érdekében a mérnökök egyaránt optimalizálták a hangszigetelést és a fülke tömítettségét. Az átdolgozott első fedél hatékonyabban vezeti el a felfröccsenő sarat és vizet, így a szélvédő is tisztább maradhat.


Teljesítmény – ötletek számos területen

A futóműtől a szoftverig, a karosszériától az elektromos hajtásig – a mérnökök különböző szempontokat vizsgáltak annak érdekében, hogy az előírások keretein belül még tovább növeljék az Audi RS Q e-tron teljesítő- és versenyképességét. A lengéscsillapítókon és rugókon végzett munka az egyes komponensek hangolásában segítette a csapatot. Annak érdekében, hogy az új, robusztusabb gumiabroncsok tömegnövekedésével együtt is még közelebb sikerüljön kerülni a 2100 kilogrammban meghatározott minimumtömeghez, a tervezők számos különböző alkatrészt optimalizáltak saját tömegük tekintetében. Ez éppúgy érintette a karosszéria hátsó borítását, mint a kisebb féknyergeket, de a navigátor lábtartója sem maradt ki. A szabályzat emellett kismértékben a teljesítmény-tömeg arány viszonyán is változtatott az Audi T1U-modellje és a T1-osztályban szereplő ellenfelei között, az elektromos motorok a 2023-as szezon eleji 263 kW maximális teljesítménye (a hatékonysági koefficienssel együtt) a Dakar Rali alatti szabályváltozás eredményeképpen 271 kilowattra nőtt, 2024 januárra pedig 286 kilowattra emelkedik. Az előírások ugyanakkor 10 kilogrammal 2010 kilogrammra emelték a vetélytárs T1-modellek megengedett minimumtömegét.


Karbantartási idők – rövidebb munkák, jobb eredmények

A fejlesztés lehetőségeit keresve az Audi Sport fejlesztőcsapata a raliversenyek alatti napi karbantartási munkákat is megvizsgálta a rallye során. A részletekbe menő sok praktikus ötletnek köszönhetően számos munkamenet egyszerűsödött, például az áttervezett csavarkötések, a továbbfejlesztett szerszámtartók, az üzemi folyadékok optimalizált betöltőmegoldásai, a karosszériaelemek új kötésmegoldásai, illetve a ragasztások helyett alkalmazott csavarkötések nagyban hozzájárulnak az egyszerűbb és gyorsabb szervizeléshez.


„Mérnökcsapatunk számos kreatív megoldással fejlesztette tovább az RS Q e-tront” – hangsúlyozta Rolf Michl. „A pilóták és a navigátorok, de minden szerelő és mérnök is profitálhat az ötletes megoldásokból. Úgy érezzük, a lehető legjobban felkészültünk a Dakar Ralira.” Az Audi már az év közepe óta fokozatosan építette be a különböző változtatásokat és tesztelésüket is megkezdte, ezzel biztosítva, hogy a 2024-es Dakar Ralin már minden új fejlesztést alkalmazhassanak.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.