Miskolc Autó Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Elektromobilitási központ lehet Csehország a ŠKODA AUTO segítségével
2021.10.18.
Újdonság a ŠKODA-ról

Elektromobilitási központ lehet Csehország a ŠKODA AUTO segítségével

Herbert Diess, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke és Karel Havlíček, Csehország miniszterelnök-helyettese és az ipar, kereskedelem és közlekedés területéért felelős miniszter hétfőn Prágában találkozott. A megbeszélés középpontjában – az elektromobilitással összefüggésben – a helyi autóipar jövőbeni lehetőségei álltak. Az eszmecsere során az autók teljes életciklusát érintették. Thomas Schmall, a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának a technológia területéért felelős tagja, illetve Thomas Schäfer, a ŠKODA AUTO vezérigazgatója szintén részt vettek az egyeztetésen. Ezen kívül egy egyetértési megállapodás is született, amely több ezer, elektromos járművek töltésére szolgáló töltőpont létrehozását irányozza elő Csehországban 2025-ig, amelyek nagyrészt a főbb utak és a vasútállomások mentén kapnak helyet. Látogatása során Herbert Diess találkozott Jaroslav Povšíkkal, a KOVO MB szakszervezet elnökével, akivel megbeszélésük során számos lényeges témát érintettek.

Skoda

A múlt hét hétfői, Prágában tartott megbeszélésen Herbert Diess, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke és Karel Havlíček, Csehország miniszterelnök-helyettese és az ipar, kereskedelem és közlekedés területéért felelős miniszter a cseh autóipar jövőbeni, az elektromobilitással összefüggő irányairól egyeztettek. Az eszmecsere célja egy olyan egyetértési megállapodás létrehozása volt, amelynek lépései biztosítják Csehország számára, hogy még erősebben kerüljön ki az autóipar alapvető átalakulását kísérő folyamatok végén. A megbeszélés tárgya volt az elektromos autók teljes értéklánca. Egyebek mellett a Volkswagen Csoport hat óriásgyár létesítését tervezi Európában, amelyeknek az évtized végére tervezett 240 Gigawattórás összkapacitása fedezi az akkumulátor cellák iránti növekvő keresletet és biztosítja a folyamatos kínálatot. Ezen gyárak közül egy Közép-Európában vagy Kelet-Európában épül majd, a helyszínről való döntés 2022. első félévében várható.


Herbert Diess, a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának elnöke így nyilatkozott: „A ŠKODA ENYAQ iV egyike a legvonzóbb elektromos autóknak Európában. A kereslet jelentősen meghaladja a várakozásainkat. Nagy örömmel tölt el, hogy a cseh kormány elkötelezett az elektromos járművek és a töltési infrastruktúra iránt. Ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy a modell hazai piacán is a legkeresettebbé váljon, a több ezer új töltőpont létesítése pedig tovább fokozza az ügyfelek érdeklődését az elektromos járművek iránt.”


Thomas Schmall, a Volkswagen Csoport igazgatótanácsának a technológia területéért felelős tagja és az akkumulátor cellákat és rendszereket felügyelő vezető úgy véli: „Csehország potenciális helyszínként vonzó lehetőség a Volkswagen Európába tervezett hat akkumulátorgyára kapcsán, köszönhetően a versenyképes energia és munkaerő költségeknek, a többi kelet-európai gyártási helyszínhez való kitűnő összeköttetéseinek és Európa egyik legnagyobb lítium tartalékának. Döntő tényező lesz, hogy az adott ország mennyire eltökélten követi az elektromobilitásra történő átállást, kezdve a megújuló energiákra történő váltástól a töltési infrastruktúra következetes fejlesztésén át a jövő technológiáinak átfogó támogatásáig.”


Thomas Schäfer, a ŠKODA AUTO vezérigazgatója így nyilatkozott: „Hazai piacunkat, Csehországot a „NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030” stratégiánk keretében egy elektormos mobilitási központtá kívánjuk fejleszteni. Célunk, hogy a munkahelyeket megóvjuk és újakat hozzunk létre, így az ország erősebben kerülhet ki az autóipar alapvető átalakulását kísérő folyamatok végén. A mai nap egyeztetései megmutatták, hogy a szándék minden fél részéről megvan. Mostantól konzisztensen mindig a következő lépésre kell figyelni. A ŠKODA AUTO készen áll, hogy részese legyen ennek.”


Több ezer új töltőpont elektromos járművek számára Csehországban 2025-ig


A megbeszéléssel párhuzamosan Karel Havlíček, Csehország miniszterelnök-helyettese és az ipar, kereskedelem és közlekedés területéért felelős miniszter, Daniel Beneš, a ČEZ Csoport igazgatótanácsának elnöke és Martin Jahn, a ŠKODA AUTO igazgtótanácsának az értékesítés és marketing területekért felelős vezetője illetve több, a közúti és vasúti szállításért felelős állami szerv írt alá egyetértési megállapodást több ezer töltőpont létesítéséről Csehországban 2025-ig. A töltőpontokat vasútállomások mellett és főutak mentén helyezik el, a szénsemleges forrásból származó energiát pedig a ČEZ biztosítja. A ČEZ Csoport a legnagyobb energetikai társaság Közép- és Kelet-Európában és a legnagyobb villamosenergia termelő Csehországban. A töltési infrastruktúra bővítése jelentősen gyorsítja az elektromos mobilitásra történő átállást és ezzel az ország szén-dioxid-mentesítését is. A töltőpontok helyszínét a ŠKODA AUTO és a Volkswagen Csoport töltési megoldásokért felelős leányvállalata, az Elli bevonásával határozzák meg. Számos más tényező mellett a különösen forgalmas utak adatait veszik figyelembe a folyamat során.


Csehország elektromobilitási központtá válhat a ŠKODA AUTO segítségével


A „NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030” néven futó program részeként a vállalat tervei között szerepel a belsőégésű erőforrásról az elektromos mobilitásra történő átállás. 2030-ra a márka mindhárom csehországi üzemében – Mladá Boleslavban, Kvasinyban és Vrchlabíban – elektromos alkatrészek vagy elektromos járművek készülnek majd. A hálózatról tölthető (plug-in) SUPERB iV és OCTAVIA iV modellekhez illetve a konszern márkáinak egyéb modelljeihez már készítenek nagyfeszültségű hajtóakkumulátorokat. Jövő év elején az ENYAQ iV modell számára Mladá Boleslavben is megindul a moduláris elektromos platfrom (MEB) akkumulátorrendszerének gyártása. Ezen felül a cseh autógyártó egy, az elektromobiitással kapcsolatos igényeket kiszolgáló, stabil beszállítói rendszer létrehozásán dolgozik partnereivel.



Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.